وزارت خارجه ایران از وقایع اخیر بدخشان ابراز تأسف کرده است
سخنگوی وزارت امور خارجه ایران اظهار امیدواری کرده است که آن چه او "حوادث اخیر در استان بدخشان" خواند، در سریعترین زمان و با کمترین خسارات جانی و مالی به پایان برسد.
به گزارش رسانههای ایران، رامین مهمانپرست نسبت به بروز درگیری در استان بدخشان تاجیکستان که "کشته و زخمی شدن تعدادی از شهروندان این کشور" را به دنبال داشت، ابراز تأسف کرده است.
این واکنش در سایت رسمی وزارت امور خارجه ایران نیز منتشر شده است.
پیشتر سفارت آمریکا در تاجیکستان، وزارت امور خارجه روسیه، وزارت امور خارجه چین، اتحادیه اروپا، سازمان امنیت و همکاری اروپا و همچنین سازمان ملل واکنش به حوادث اخیر در ولایت بدخشان نشان دادهاند.
ائتلافی از نهادهای جامعه مدنی تاجیکستان و سازمانهای مدافع حقوق بشر بینالمللی به اضافه گروهی از فرهنگیان و روزنامهنگاران تاجیک، از جمله مؤمن قناعت، شاعر سرشناس، و اکبرشاه اسکندراف، رئیس پیشین پارلمان تاجیکستان، از دولت این کشور خواستهاند که عملیات نظامی در استان بدخشان را متوقف کند.
ضمناً، بیانیهای که به طالب ایامبیکاف نسبت داده میشود، در برخی سایتها منتشر شده. در این بیانیه از قول او گفته میشود که وی آماده است با مقامات دولتی مذاکره و برای تحقیق پرونده عبدالله نظراف همکاری کند.
در این بیانیه همچنین آمده است که تحقیق در مورد مرگ ژنرال نظراف باید به طور شفاف و با اشتراک کارشناسان مستقل از کشورهای عضو سازمان پیمان امنیت دستهجمعی انجام یابد.
این در حالی است که شاهدان عینی میگویند که خودرو طالب ایامبیکاف را در نزد یکی یکی از رودخانههای شهر خاروغ دیدهاند.
در این حال، به اطلاع وزارت امور داخله تاجیکستان گروهی از "جوانان رهگمزده" منطقه کارخانه نان شهر خاروغ شام دیروز، شنبه ۲۸ ژوئیه، چند قبضه اسلحه و مهمات جنگی خود را به مقامات دولتی تسلیم کردهاند.
در این میان، حزب نهضت اسلامی تاجیکستان کشته شدن رئیس بخش این حزب در ولایت بدخشان را تأیید کرده است.
آقای ایامبیکاف در بیانیه خود میگوید که آماده است در تحقیق پرونده ژنرال نظراف با مقامات دولتی همکاری کند
به اطلاع حزب نهضت اسلامی، سبزعلی محمدرضاف روز دوشنبه ۲۳ ژوئیه در تجمع مردم در مرکز خاروغ شرکت کرده و "در رابطه به وضع ناگوار اقتصادی-اجتماعی اهالی ولایت مختار کوهستان بدخشان اظهار نظر کرده است."
گفته میشود که پس از این اتفاق مقامهای انتظامی او را بازداشت و به قرارگاهی موسوم به "قلعه" بردهاند. محمدرضاف "آنجا مورد تحقیر و لت و کوب قرار گرفته، بعداً وحشیانه طریق خالی کردن یک تیردان تیر به جسم او از طرف نظامیان کشته و جسدش بیرون از قرارگاه، بین زبالهها پرتافته شده است."
جسد وی پنجشنبه ۲۶ ژوئیه پیدا و تدفین شده است.
گفته میشود که وضعیت در شهر خاروغ آرام و آتشبس همچنان برقرار است. هرچند بیشتر ساکنان شهر از آغاز دوباره عملیات نگرانند.
گروهی از زنان در میدان اصلی خاروغ، مقابل ساختمان حکومت، به تجمع خود ادامه دارند و منتظر نتیجه مذاکرات هستند.
بیشتری از بازار و فروشگاههای شهر تعطیل هستند و به گفته ساکنان، فقط بخشی از بازار اصلی مواد غذایی در حال حاضر فعال است و شمار زیادی از ساکنان خاروغ به خاطر وضعیت امنیتی، بیشتر خانهنشینی را اختیار میکنند.
در شهر و روستاهای نزدیک به آن که شماری از ساکنان خاروغ، عمدتاً زنان و کودکان، به آن جا پناه بردهاند، کمبود مواد غذایی همچنان احساس میشود.
در حال حاضر ارتباط با تلفنهای ثابت در خاروغ برقرار است، اما تلفنهای همراه همچنان غیرفعالند.
گروههای حقوق بشر از انجام عملیات نظامی بدون آگاه کردن ساکنان خاروغ از قبل انتقاد کردهاند
مدافعان حقوق بشر در بیانیه دیروز خود از مقامات تاجیک تقاضا کردهاند که ارتباط تلفنی و همه انواع دیگر ارتباطات را با منطقه و همچنین، دسترسی به سایت یوتیوب را، برقرار سازند.
برخی از ساکنان محلی در خاروغ که با سربازان جوان صحبت کردهاند، میگویند که بیشتر سربازان وحشتزده و نومید و حتی گرسنه به نظر میرسند.
برخی از سربازان گفتهاند که بار نخست اسلحه به دست گرفتهاند و از قبل نمیدانستند که آنها را برای انجام عملیات نظامی به این شهر بردهاند.
یکی از تقاضاهای نهادهای مدافع حقوق بشر از دولت تاجیکستان، فراهم ساختن امکان دسترسی سازمانهای امدادگر برای ارائه کمکهای بشردوستانه به مردم محلی و آسیبدیده در بدخشان است.